Előszó
Az itt leírtak csak tájékoztató jellegûek   és jogi értelemben vett felelõsséget értük nem vállalok. Ez az írás nem  reklámcélú és nem kezelésfelírás, hanem általános katalógus-szerû  ismertetõ. Természetesen ha felkeltette valami az érdeklõdését, akkor  járjon utána személyesen is, mielõtt azt alkalmazná. Azt viszont tudnia  kell, hogy a hivatalos vélemény és a média is támadások özönét zúdítják  minden általuk (el) nem ismert módszerre. Ezért lehetõleg elsõkézbõl  vegye az információkat, maguktól a kutatóktól, szakemberektõl, gyógyult  személyektõl, orvosi leletekbõl. Nagyon sokat engedtünk saját  szabadságjogainkból, éppen ezért összefogásra van most szükség. A  legtöbbször hangoztatott ellenérv az, hogy "nincs erre tudományos  vizsgálati eredmény". De miért nincs? Mire fecsérlik el azt a rengeteg  pénzt? Dr. Joel Wallach egy frappáns szólásával élve "az a tény, hogy a  szkeptikus orvosok korán halnak, magáért beszél." Ha valamit nem tud  beszerezni, vagy elérni, akkor írjon az Egészségügyi Hivatalba, írja le  betegségi állapotát és szorgalmazza az ezirányú független magyar  kutatást! Még az amerikai FDA is kénytelen volt alulról jövõ nyomásra a  714-X szer vizsgálatba vételére, ami jelenleg is folyik.
   Végezetül álljon itt egy hasonlat:
Képzelje el hogy egy  felhõkarcolóban tûz üt ki és a riasztóberendezés éktelenül hangosan  szirénázni kezd. Majd gyorsan ki is jönnek a tûzoltók és elvágják a  riasztóberendezés vezetékeit, és az többé nem kelt zajt. Ezután a  tûzoltók a tûzzel mit sem törõdve hazamennek.
Vajon aki  fájdalomcsillapítót szed, nem ugyanezt teszi-e? Aki pedig hosszú ideig  szed egy gyógyszert, és amikor alighogy felhagy vele, azt tapasztalja  hogy állapota sokkal rosszabb lenne nélküle és újra szedni kezdi azt,  akkor õ nem ugyanezt csinálja-e?
A tej
"Vajon a tejet nem egy  kémiai, biológiai és baktériumi koktélnak kellene-e hívni?"
Dr.  Robert M. Kradjian, orvos
A tej és tejtermékek egészség-károsító  hatásai
ez lenne a feketeleves?
Az egyik legerősebb tévhit
Ki  ne hallotta volna nap mint nap hogy "a tej egészséges" vagy  "tápanyagokban gazdag", "a gyermekek számára fontos" stb... Sajnos az  alábbiak szerint pont az ellenkezője az igaz.
Kérem, fordítson egy  kis időt erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb megdöbbenést és  kételyt, amit nem a többség hangoztat vagy csinál. Az alábbi tények  nagyon befeketítik a tejet. Ha a fenti reklám szövegek igazak volnának,  akkor könnyû lenne igazolni a valódiságukat. Vegyük csak sorra ezeket a  vizsgálati eredményeket!
Meghökkentõ adatok
Ha a tej és  tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rend-szeresebben  fogyasztva belőlük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon.  De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkezőjét  mutatják.
Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a  szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott  a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebbõl õ személyesen közel 500-at  vizsgált meg. Ezt írta:
"Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket?  Még a borzalmas minõsítésnél is rosszabbak egy picivel. Elõször is, egy  szerzõ sem beszélt a tehéntejrõl mint egy mellékhatás nélküli kiváló  ételrõl és mint 'teljes értékû étel'-rõl, mint ahogy azt az ipar  elhitette velünk. A kiadott riportok fõ fókuszában ezek voltak:  bélgörcs, bélfertõzés, belsõ vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók  csecsemõknél és gyerekeknél, valamint fertõzések mint például  salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérûség vírusától való  félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevû szarvasmarha  AIDS-szerû virusától, valamint a gyermek cukorbetegség elõidézésével  való kapcsolatától. A tejben levõ vérrel és fehér (genny) sejtekkel,  valamint a benne levõ kémiai anyagok, permetek egész sorával is  foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül-  és mandula fertõzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés,  görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnõtteknél a problémák inkább  a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás,  és a sokkal komolyabb fehérvérûség, meg a lymphoma-ban és rákban való  közremûködése."
A tehéntej hatása a cukorbetegség elõidézésében
Finnország  vezet az egy fõre esõ tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az  inzulin függõ cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of  Medicine - 1992. július 30.)
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai  tudósok kimutatták hogy a tehéntejben levõ fehérjék a szervezetet  antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelõ  béta sejtjeit tévedésbõl megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon  hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az  inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál  maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú  cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek.  (Ennél a cikknél felhasznált összes forrásmunkát itt találja meg.)
Tejben  sok a kalcium = erõs csontok?
Ez a tévhit a legerõsebb. Sajnos nem  igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezõjét mutatják.
Csak  összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer  kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemõknek csak ennyi  kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az  országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol  igen jelentõs a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra  fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon  népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották  alá (pl kínai - hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés  szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idõsek körében kb  kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem  fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentõsebb Harvard tanulmány 12  éven át 77'761 nõt vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet  nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.
Az  okok kettõs eredetûek. A tejben levõ kalcium a szervezet számára  egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetû  felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti  szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit,  ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati  eredetû fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülõ táplálkozás lassan  'felfalja' a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetû fehérjére építõ  táplálkozásnál jelentõsen erõsebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz  az elsõ és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az  állati eredetû fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek  között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak  a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint  fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.
William B.  Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis  zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentõs mennyiségû fehérjét  tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretû molekulák  könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek  negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B  vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a  szívpanaszokhoz vezet.
Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ  egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait ("Health & Healing")  szerkeszti, ezt írta:
"...Ha azt akarod hogy erõs csontjaid legyenek,  akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra,  egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes  õrlésû magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás  és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges  hatása legjobb esetben is erõsen megkérdõjelezhetõ. Valójában a  tejtermékek egyértelmûen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással,  szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel.
A  tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem."
Váladék-termelõdés,  légúti nehézségek, allergia, bélgörcs
Dr Norman W. Walker szerint  nagyon könnyû felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: õk azok akik  legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelõdés miatt, pl. 'folyó  orr', sok krákogás, nehezebb légzés.
A tej allergiái bizonyos  gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma  súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat  tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és erõs bélvérzés,  fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus  fül fertõzésének kb 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker  orvos szerint.
Tüdõrák, vastagbél-rák, petefészek-rák
A tej  maga nem okoz rákot, de elõsegíti olyan környezet megjelenését a  szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa,  japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következõ megdöbbentõ  adatokat közölte:
Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy fõre esõ  tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al nõtt, addig a szívrohamok száma  35%-al nõtt, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák  is 77%-al nõtt, a tüdõrákos megbetegedések száma pedig 300%-al  növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az  adatok valóban megdöbbentõek.
1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák  Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol  egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüdõrák,  3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák  megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál.
Norvégiában 1422  személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében akik naponta 2 vagy  több pohár tejet ittak 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos  megbetegedések száma, amit az okozhat hogy bizonyos állati fehérjék  emésztésénél antigén (ellenanyagképzõ) fehérje-töredékek keresztül  jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.
A tejcukor (laktóz)  érzékenység, allergia
Az emberi test 4-5 éves korig termel tejcukrot  lebontó enzimeket, majd erõsen beszünteti az ilyen enzimek termelését.  Ki az az épeszû emlõs, aki még ezután is "szopni" akar? Az állatvilágban  ez ismeretlen, csak az emberek fogyasztanak késõbb is tejet, ráadásul  egy más fajét.
A sötét, vagy fekete bõrû emberek rendkívül  túlérzékenyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérbõrûek érzékenyek, persze  egyénenként különbözõen. Feltevések szerint az emberiség kb fele  túlérzékeny a tejcukorra, akiknél ez hasmenést, erõs gáztermelést, hasi  görcsöket válthat ki.
Baktériumok
Ezek egész garmadája,  veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a  tejben.
Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: salmonella, E.  coli, staphylococcus, TBC, BLV ("bovine leukemia virus") a szarvasmarha  fehérvérûség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a  sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP "Mycobacterium avium  subspecies paratuberculosis") vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a  "gyógyíthatatlan" (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen  fertõz), stb.
A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV ("bovine  immunodeficiency virus") ez a "gyógyíthatatlan tehén AIDS", meg a BSE  ("bovine spongiform encephalopathy"), ezek terjedését máig is  vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a "kerge-kórt".
Az egyetlen  dolog ami a vírusok és az ember között van az a pasztörizáció (15  másodpercig 72 °C) . Sajnos ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az  egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-kór ismeretlen, mert õk  forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-re a forralás sem jelent  teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában  is találtak paraTB vírust szezontól függõen, Irországban 19%-ában. Azaz a  pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kellõ védelmet!
A tudósokat  rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz riport, akik  elõször mutatták ki az emberi testben a BIV (a "szarvasmarha AIDS")  ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fertõzõ betegség  jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos  antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.)
Elképesztõ  még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti  lépcsõt.
Mellrák, prosztata-rák
Ha eddig a tej még nem lett  volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer  és Gyógyszerellenõrzõ Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi  engedélyezte a szintetikus rBST ("recombinant bovine somatotropin", ami  másnéven az rBGH, "recombinant bovine growth hormone") nevû genetikailag  létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej  termelõdését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 - 10 szeresen több IGF-I  hormont ("insulin-like growth factor-I") is tartalmaz. Ez a növekedési  hormon a sors szeszélyébõl teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I  ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan  elõsegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények  szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkezõ nõknél 7-szeresen  megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a  prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is  mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein  jelenléte meggátolja a teljes emészthetõségüket. A baj nem jár egyedül, a  tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat,  tõgy-fertõzést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a  jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe.
Robert Cohen a  könyvében neveket említve, dokumentumokkal is igazolja, hogy Monsanto  milyen mértékben hamisított meg mérési eredményeket az rBGH egészségre  kifejtett hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot.
Két  FOX tévés riporter (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt  elveszítette állását Floridában, mert Monsanto nyomására a FOX tv  menesztette állásaikból. A riporterek a szarvasmarha növekedési hormon  sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riporter pert indított a  tévéállomás ellen és meg is nyerték azt 2000. augusztus 18.-án. Egy év  múlva Goldman Környezetvédelmi díjat is nyertek azért az  erõfeszítésükért, amit az rBGH egészségre való hatásainak nyilvánosságra  tárásában fejtettek ki.
Mivel lehet helyettesíteni a tejet?
Például  kókusztejjel, ami meg a propagandával ellentétben nem káros, sõt nagyon  is egészséges.
Szóba jöhet még a rizs-tej is. De semmiképpen sem  szója-tejjel, mert az is rendkívül káros. (Kérem olvassa el a szójáról  szóló cikkemet is!)
Dr. Norman W. Walker szerint az újszülött  csecsemõknél nyilvánvalóan csakis anyatejjel kell helyettesíteni. Ha ez  semmiképpen sem megoldható, akkor egy hónapos korig adva a kecsketej  ajánlatos, mert ez hasonlít még úgy-ahogy, de mégis legjobban az  anyatejhez.
4 hetes kortól a tápital 1/4-e sárgarépa kicentrifugázott  leve legyen és 3/4-e pedig kecsketej. Idõvel a sárgarépalé mennyiségét  fokoza-tosan növelni kell. Csecsemõknek abszolút tilos szója italt adni.
Hogyan  lehet a csontokat kalciummal feltölteni?
Súlyosabb esetben egy  fél pohár friss citromlébe alaposan megmosott, feltöretlen nyers tojást  rakva, egy-két napig hagyva a hûtõben, csak ügyeljen a kis mennyiségre,  mert nagyon tömény. (A Twist.hu egykori cikke alapján - "ez az egyetlen  hasznavehetõ" gyors kalciumkiegészítõ.)
Egyébként 5 lépésen  keresztül:
1. - Fogyasszon csakis növényi eredetû kalcium-dús  ételeket, ilyenek pl. zöld leveles növények, saláta-félék, (sótlan)  mandula, szezám-magok vagy a belõle készült "tahini", dióbél, mogyorók  (de kivéve a földi mogyorót), szárított füge, mazsola, spárgakel  (brokkoli), hüvelyes termések (borsó, bab stb), narancs, szõlõ, karfiol,  káposzta, retek, barna (hántolatlan) rizs, fõtt burgonya, paradicsom,  bogyók, alma, eper stb. Mint látja, széles a választék.
2. -  Rendszeres mozgás kell, de az ne legyen leterhelõ él-sport.
3. - A  kalcium megtartásához a szervezetnek szüksége van D vitaminra, ami egy  kis napon való tartózkodásból képzõdik. Ha ez nem kivitelezhetõ, akkor  tengeri halakkal, vagy D vitamint tartalmazó (lehetõleg organikus)  gyógykivonatokkal kell pótolni.
4. - Minél kevesebb sót  fogyasszon, mert az megnöveli a kalcium veszteséget, a vesék  felingerlésén keresztül. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét,  üdítõitalokat és fogyasszon elegendõ mennyiségû tiszta vizet,  gyümölcs-, zöldségleveket.
5. - Ne dohányozzon! A dohányzás  40%-al nagyobb rizikót is jelenthet a csontritkuláshoz.
Végszó
Rod  Chiodini foglalta össze mindezt frappánsan: "Amit észre kell hogy  vegyünk az az a tény hogy a gyógyászatban sok politika van. Nem azon  múlik valami is hogy tudod-e azt igazolni, hanem hogy a gyógyászati  szakma el akarja-e azt fogadni, vagy sem."
A tej mentségére talán  csak azt lehet mondani hogy a kazein kivonatából erõs ragasztót lehet  készíteni.* A tehéntejjel nem érdemes hazárdírozni, minden kis  mennyisége ártalmas. Egy biztos, ezzel az információval felfegyverkezve  saját magunk dönthetjük el, hogy ki akarjuk-e tenni magunkat ennek a  sorozat veszélynek, vagy sem. Én már döntöttem, most Önön van a sor.
*  E sorok írása óta értesültem egy másik hasznos, tejbõl is kivonható  származékról, aminek a neve: laktoferrin. Bár a laktoferrines kutatások  igen bíztatóak, de a tejfogyasztás rizikói túlságosan nagyok a benne  levõ hasznos laktoferrinhez képest, és ez utóbbit inkább kivonat  formájában javaslom fogyasztásra, amit csak kis hõkezeléssel, fagyasztás  nélkül állítottak elõ, serkentõszerek-, antibiotikumok nélkül és  legelõn nevelt tehenek szöcstejébõl kivonva, mert a tehéntejben csak  nagyon kis mennyiség van. Errõl többet is olvashat az immunrendszer  cikkben, a 2.22-es immunerõsítõ szer alatt.
                       					Meghökkentő cikkek
  
Az asztma valóban gyógyítható
Butejko  professzor gyógytechnikájának ismertetése
Mi is ez a módszer?
Egy  ukrajnai származású orvos-professzor, név szerint Konsztantin Pavlovics  Butejko (az interneten 'Buteyko'-ként terjedt el) nevével fémjelzett  asztma-gyógyító módszerrõl szeretnék tájékoztatást adni. Ez a lélegzést  visszatartó gyógytechnika kizárólag az õ érdeme. Az orvos-professzor  1958 óta kutatott a témában és egy publikációban olvastam, hogy csupán a  régi Szovjetúnióban 1967-ig több mint 1000 beteget (asztmás, magas  vérnyomású vagy szívbeteget) kezeltek a módszerével, azóta ez a szám  meghaladta a százezer fõt. (forrás: dr. Paul J. Ameisen: Every Breath  You Take, kiadó: Lansdowne Australia Pty Ltd) A módszernek Ausztráliában  nagy viszhangja van, de talán még nagyobb Új-Zélandon és számos más  országban, például Angliában is. Az USÁ-ban csak most kezd elterjedni,  Nyugat és Közép-Európáról kevés információm van, de tudom hogy vannak  ilyen légzés-tanfolyamok Anglián kívül Németországban, Olaszországban és  Hollandiában is.
Kórházi teszt
E cikk írásakor Brisbane-ben  tartózkodom, ahol a nyugati világ legkorábban publikált orvosi klinikai  tesztjét végezték el a Butejko módszerre. 1994. dec. - 1995. jan.-ban a  brisbane-i Mater Hospital-ban professzor Charles Mitchell, dr. Simon  Bowler szakorvos és Ms Amanda Green folytatta le a tesztet Szása  Sztalmatszkij és Ms Tess Graham (Butejko-praktícionálók) segédletével.  19 komoly asztmás beteg 6 héttel a Butejko légzéstechnika elsajátítása  után 90 százalékban beszüntette mindenféle segítõszer (bronchodilátorok)  igénybevételét, mert olyan nagymértékû javulást tapasztaltak mind  közérzetileg, mind a tünetek elmaradásában. A 20 fõbõl álló másik  csoport, ahol nem a Butejko-féle módszert ismertették, hanem csak  általános relaxációs és más gyakorlatokat végeztek - csak 5 százalékos  enyhítõszer elhagyási eredményt tudott felmutatni a teszt 6 hete után.  Ráadásul a Butejko módszert elsajátítók késõbb is enyhítõszer  függetlenek maradtak.
Média visszhang
Ezt a tesztet alig egy  héttel a hat hetes lefolytatása után dr. Simon Bowler ismertette egy  hobarti szakmai konferencián 500 ausztrál és új-zélandi szakorvos és  kutató elött, amit a Thoracic Society of Australia and New Zealand  szervezett. A hatás nem maradt el, egy csomó helyi újság cikkben  kürtölte szét a fenti tapasztalatokat és emellett a szakmai irodalom  helyi magazinjai is cikkeket jelentettek meg a témáról: az Austalian  Doctor nevû szakmagazín kiemelten, címlapon közölte az eseményt (1995.  április 7.-én), ugyancsak így reagált a Medical Observer is, valamint a  Medical Journal of Australia is közölt leveleket. Azóta cikket közölt a  Natural Health Society magazin, a Wellbeing, Health and Nature is. Az  ausztrál állami ABC tévében is, igaz sokkal késõbb, adtak tájékoztatást.  A kereskedelmi tévéadók sem maradtak ki a sorból. Ugyancsak  tanulmányokat folytattak azóta Londonban Peter Barnes professzor által,  Kanadában pedig Paul O'Byrne professzor vezetésével.
A  légzéstechnika szakmai oldala
K. P. Butejko szerint minden asztmás  túllélegzik, azaz sokkal több levegõt vesz fel, mint amennyire a  szervezetének szüksége van. A szakmai irodalomban ezt angolul hidden  hyperventilation-nek, azaz rejtett, nem tudatos túllélegzésnek nevezik.  Ez azt jelenti, hogy sokkal több levegõt mozgatunk ki és be, mint  amennyit a szervezet képes lenne kezelni. Ha sokkal több levegõt veszünk  be, akkor sokkal több levegõt is, sokkal több szén-dioxidot is adunk  ki, túlságosan is gyorsan és a tüdõ nem lesz képes fenntartani a helyes  arányú szén-dioxid mennyiséget a kis légzsákjaiban, ami a normális  mûködés feltétele. Ha a szén-dioxid mértéke csökken a légzsákokban,  akkor megnehezül az oxigén kiáramlása a véráramból a test szöveteibe.  Ennek a magyarázata a következõ: A levegõbõl felvett oxigén az erek  falain keresztül kerül be a vérkeringésbe. Az oxigén-molekulákat a vörös  vértestek nyelik el (azon belül a hemoglobin-molekulák) és amikor a  szén-dioxid koncentrációja nem elég magas a tüdõben, akkor az oxigén  szorosabban kötõdik a hemoglobin-molekulákhoz és nehezebben válik le  róluk (ez a Verigo - Bohr féle hatás), kevesebb oxigén jut be a vérbe és  a szervezetbe. A szervezetünkben oxigén-hiány lép fel.
Az  oxigén-hiányos szövetek ingerlékenyebbé válnak és a bronchiole-ok  (tüdõben levõ kis izmok) erre összerándulnak (asztma-roham). A tüdõ  légzsákjaiban viszont éppenséggel oxigén többlet és szén-dioxid hiány  van (a gond nem az oxigén többlet, hanem a szén-dioxid hiánya). Emiatt  megnövekszik a histamine képzése (egy potenciális  broncho-ellenszabályozó) és ez gyulladást idéz elõ.
A túllélegzés  felborítja a vér normális savas-lúgos pH kémhatását is és a test inkább  lúgossá válik. (ez az úgynevezett respiratory alkalosis). Ennek  ellensúlyozására a test azonnal tejsavat kezd termelni hogy  kiegyensúlyozza a vér természetellenes kémhatását és a test lúgosságát.  Viszont a tejsav meg megzavarja a test anyagcseréjét és ezzel  megnövekszik az allergiákra, vírusokra való hajlam, fáradékonyságot okoz  és tovább rontja az asztmára való hajlamot. Allergiákra való hajlam,  légszennyezés, oxigén-hiányos környezet, vagy akár a levegõben levõ  baktériumok felingerlik a légutakat túllélegzést okozva. Ha asztma-roham  lép fel, a beteg pánikszerûen igyekszik minél több levegõt kapni, ezzel  akaratlanul is túllélegzik (miközben a teste gátolni akarja azt), ami  tovább rontja a pH egyensúlyt, tovább csökkenti a testbe kerülõ oxigént  és ezáltal súlyosbítja az asztmát.
A megoldás
Elvileg ez  roppant egyszerûen hangzik és pénzbe sem kerül: meg kell tanulni a  helyes, visszafogott lélegzést és ezáltal lassan visszaállítjuk a testet  a normális mûködési alapállapotába. A gyógyulás nem jön egyik napról a  másikra, de határozott javulást már egy-két héten belül is lehet  észlelni. A cél az hogy egy sorozat szabályozott, visszafogott légzési  gyakorlatot végezve lélegezzünk, hogy az asztmában szenvedõ egyén  megtanulja a helyes mennyiségû levegõ vételét az élete végéig. Az  asztmában szenvedõk áltában 10 liternyi vagy még annál is több levegõt  vesznek percenként amikor nincsenek rosszul, holott a normális 4-6  liternyi lenne. Roham esetén ez akár percenként 15-20 liternyi  levegõvételt is jelent.
Hatalmas nagy elszántság és vasakarat kell.  Elõször is meg kell tanulni csakis az orron át lélegezni. Ez az elsõ  lépés. Bármilyen egyszerû is ezt leírni, ez nem is olyan könnyû, pedig  létfontosságú. Butejko orvos-professzor odáig is elmegy hogy azt  javasolja könnyen eltávolítható, mikropólusú ragtapasszal fedjük le a  szánkat, - ha akaratilag ezt nem tudjuk elérni -, akár éjszakára is,  hacsak nincs súlyos orrtömítõdés.
A következõ lépés megtanulni a  bal oldalunkon aludni és a gyerekeket is erre szoktatni. A professzor  sokéves tapasztalata szerint ez is segít.
A Butejko-féle  légzéstechnika elsajátításánál mindig legyen valaki a közelben, hogy  ellenõrizze a beteget.
kontroll-szünet Ez a légzéstechnika egyik  alapeleme, ami nem más mint az az idõ, amit akkor mérünk amikor normális  lélegzést követõen beszüntetjük a levegõvételt és megmérjük mennyi idõ  múlva lép fel a legelsõ kellemetlen érzés. Ezt az idõértéket írjuk le,  majd folytassuk a lélegzést az orron keresztül lassú módon. A legtöbb  asztmás embernél ez 10 - 20 másodperc nyugalmi állapotban. Van akinél  még egy másodperc sincs, van akinél 40-nél is több.
maximum-szünet  Ez a másik légzéstechnikai alapelem. A személy normális lélegzés után  beszünteti a lélegzést a kilégzés alatt, ekkor felügyelet mellett  visszatartja a levegõvételt a maximum ideig és megméri ezt az idõt.  Ezután ismét csak lassan és visszafogottan kell tovább lélegezni. A  lassú, visszafogott lélegzés elsajátítása után ez az érték fokozatosan  javulni fog a késõbbiek során, bár az elöbb említett kontroll-szünet az  igazi mérvadó a sikerhez.
Mindig, tudatosan ügyelve erre, lassan és  visszafogottan lélegezzünk. Annak eldöntésére hogy valaki ezt helyesen  teszi-e helyezze a mutatóujját közvetlenül az orra alá és ha nem érzi a  levegõ-áramlást akkor jól végzi.
Enyhébb és közepesen asztmás  esetekben 2 - 4 alkalommal naponta végezzünk speciális  légzés-gyakorlatokat az állandóan visszafogott légzés tetejére.  Súlyosabb betegeknél naponta 3 - 5 alkalommal, késõbb persze javulásnál  kevesebbszer. A legsúlyosabb eseteknél több hónapra is szükség lesz, de  enyhe asztmánál akár 5 nap is meghozza a változást.
A speciális  gyakorlatok 20 - 30 percig tartsanak, több légzésbeszüntetõ gyakorlattal  és köztük 3 perces lassú légzési pihenõkkel. Butejko professzor által  javasolt speciális légzés gyakorlat a következõ:
lehetõleg  étkezés elött, nyugodt állapotban végezve
1. Mérje meg a pulzusát 15  másodpercig, és szorozza be 4-el. (ideális 60 vagy kevesebb)
2.  Kontroll-szünet
3. 3 perces lassú légzés
4. Maximum-szünet
5. 3  perces lassú légzés
6. Kontroll-szünet
7. 3 perces lassú légzés
8.  Kontroll-szünet
9. 3 perces lassú légzés
10. Maximum-szünet
11.  3 perces lassú légzés
12. Kontroll-szünet
13. 3 perces lassú  légzés
14. Pulzus-mérés
Aki ezt könnyûnek találja, az az  illetõ nem csinálja jól, ez ugyanis rendkívüli akaraterõt igényel és nem  könnyû.
Dr. Butejko szerint akinél a kontroll-szünet 15 másodperc,  az az illetõ 4 ember számára is elegendõ levegõt vesz. Akinél ez 30  másodperc, az 2 ember helyett lélegzik. A normális érték 1 perc körül  volna. Lassan, idõvel ez az érték egyre javulni fog a közérzettel  együtt.
A gyermekeknél a gyakorlatokat felügyelet mellett játékosan  kell végeztetni. Például hányszor tud elõre- hátra hajolni a széken amíg  visszafogja a levegõt stb.
Életmód és étkezés
Egy best-seller  könyv szerint javasolt az A vitamin-dús ételek fogyasztása (Marian  Shepherd Slee: Give Asthma the Big A azaz "Adj Asztmának nagy A-t"),  például nyers sárgarépa, spenót, zöld leveles saláták, csukamájolaj,  tojássárgája stb. Ha ez nem elég, akkor javasolja az A vitamin szedését  mindig E vitaminnal együtt.
Ne fogyasszon tejet, tejtermékeket, mert  az káros és súlyosbítja az asztmát. Kérem, olvassa el a tejrõl szóló  cikkemet is!
Butejko professzor szerint is a nyersen fogyasztott  zöldségek, gyümölcsök mindenképpen segítenek lehetõleg minél kevesebb  hússal, mint ahogy a káros szenvedélyektõl mentes életmód is szükséges. A  szervezetnek meg kell adni a pihenést, de ugyanakkor elegendõ, nem  hirtelen megpróbáltatású mozgásra is szükség van.
Végszó
Mondani  sem kell, hogy sajnos nagy általánosságban az egészségügy, a  gyógyszergyárak nincsenek érdekelve olyan alternatív gyógymódok  elterjesztésében ahol nem tudnak hasznot húzni a betegbõl, tisztelet a  kivételnek. Ezért mindazon gyógymódok lejáratása folyik nagy tételben,  fõleg az USÁ-ban, ahol szintetikus gyógyszer nélküli kezeléssel  próbálkoznak. Én azok közé a kevés emberek közé tartozom, akik azon  fáradoznak hogy ezt az információt ingyen terjesztve minél több  szenvedõn segítsenek. Nagyon kérem Önt, amennyiben meggyõzõdik a fent  leírtakban, kérem mondja el azt másoknak is, más asztmásoknak, helyi  orvosoknak, barátoknak. Erkölcsi kötelességünk segíteni mindazon  feleslegesen szenvedõ társainkon, akik asztmások, hiszen csak azok  tudják igazán mennyi szenvedést tud okozni, akik közvetlenül átélték,  vagy szeretetteiken látták azt.
               					Meghökkentő cikkek
  
édesítő-szerek
A cukor és a mesterséges  édesítõ-szerek egészségkárosító hatásai
a keserû valóság
Milyen  termékekrõl van szó?
Az összes finomított cukor fajta, valamint a  mesterséges édesítõszerek a következõ védett márkanevekkel: Equal,  NutraSweet, Neotame, Spoonful, Equal-Measure, NutraTaste, Canderal  (E951), Sugar Twin (kék dobozos) stb. A legtöbb étel, ital tartalmaz  mesterséges édesítõt (mint például a "diétás kóla"), vagy finomított  cukrot.
A legveszélyesebb adalékanyagok
Kezdjük elõször a  mesterséges édesítõk vizsgálatát. A különbözõ védett márkanevû  mesterséges édesítõszereket az aszpartám (aspartame) nevû kémiai  anyagból állítják elõ. Az aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek  titulálják és nem véletlenül. Az aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40%  aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek mindegyike  mérgezõ vagy káros a szervezet számára mint adalékanyag.
Az  aszpartám az egyik legveszélyesebb étel adalékanyag, mellesleg a másik  legveszélyesebb étel adalékanyag a 99%-ban glutamát (glutamate) nátrium  savából álló MSG (monosodium glutamate), meg a hydrolizált növényi  fehérje, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesítõ  anyagok. Ez utóbbi adalékanyagokat több étel-gyártó szándékosan  félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel mint például: "természetes  ízesítõ", "fûszerek", "élesztõ kivonat", "szója fehérje kivonat",  "textured protein" stb. De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább  folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"), kénesítõ  szerekkel stb.
Tudományos magyarázat
Dr. Russell L. Blaylock, a  Missisipi Orvosi Egyetem neuro-sebészeti professzora közel 500  tudományos kutatási forrást felhasználva részletes kimutatást közöl  könyvében az aszpartám (továbbá az MSG) egészségre káros hatásairól,  legfõképpen komoly krónikus neurológiai elváltozásokról, de számos más  akut betegség elõidézésében való közrejátszásáról is. Szerinte a fenti  étel adalékanyagokat excitotoxin-oknak kellene nevezni és azonnal be  kellene tiltani forgalmazásukat. Ezek 3 fõ alkotóeleme az aspartic-sav, a  phenylalanine valamint a glutamate amik savas aminósavakként is  ismeretesek, és amik nagyon kis koncentráció-ban az agyi neuronról  neuronra való információ átvitelben játszanak szerepet. Tehát  természetes kémiai elemei az agynak.
Joggal kérdezhetik az  aszpartám és az MSG védelmezõi, hogy akkor miért mérgezõek? Dr. Blaylock  szerint ezek természetes mennyisége rendkívül alacsony koncentrációjú  és amikor e koncentráció fölé kerülnek, akkor a neuronok hirtelenül és  szabálytalanul "tüzelnek". Ugyanakkor a többlet koncentráció az  agysejtek nagyobb kalcium felvételét váltja ki, ami bizonyos  neuron-fajták pusztulását idézi elõ. Az aszpartám vagy a glutamate  mégnagyobb koncentrációjánál a sejtek egy különleges késtetett halálban  múlnak ki, aminek a neve "excitotoxicity", (azaz izgalomba hozott  toxikusság), a neuro-sejteket túlserkentve azok halálát idézik elõ. Ez a  folyamat nem gyors, de természetesen személyenként különbözõ sebességû.  Néhány különösen érzékeny személynél komoly komplikációk lépnek fel,  amik akár az egyén halálát is okozhatják szív-zavarokat is kiváltva. De a  legtöbb embernél csak hosszabb idõ eltelte után okoz bajokat.
Bár  a legtöbb neurodegeneratív betegség (mint pl az Alzheimer-betegség, a  Parkinson-kór, az ALS, vagy phenylketonuria) kiváltó oka nem az  aszpartám vagy az MSG, de ezek fogyasztása mindenképpen súlyosbítja azt a  betegséget. Ez a lista tovább folytatható liyen betegségekkel mint  multiple sclerosis, memória zavarok, hormonális problémák, hallás- vagy  látás-zavarok, epilepszia, hypoglycaemia. A terhes anyákra, vagy a  csecsemõ korú gyermekekre, vagy a krónikus beteg idõsekre való veszélyét  még a Kutatási Biológia Amerikai Szövetségi Federációja is beismeri.
Dr.  H. J. Roberts orvos, cukorbeteg-specialista, könyveiben arra  figyelmeztet, hogy az aszpartám fogyasztása a cukorbetegek számára  rendkívül káros hatásokkal jár és nemcsak tovább súlyosbítja a  diabéteszt, de más komplikációkat is elõidéz (pl. retinopathy, cataracts  /hályog/, neoropathy, gastroparesis). Akár cukorbetegséget is kelthet  azoknál akik erre genetikailag hajlamosak, megnehezíti az inzulin vagy  más gyógyszerek hatását, görcsös rohamokat is elõidézhet. Szerinte az  aszpartám egy igen különleges agyrák fajtát is okozhat, a "primary  lymphoma"-t, amire praxisából tud példákat hozni. "Sajnos, sok  páciensemnél, és másoknál is a konzultációimból, komoly metabolikus,  neurológiai és más komplikációk megjelenése kétséget kizárólag az  aszpartám termékek fogyasztására volt visszavezethetõ, ...amik  felhagyásával azonnali javulás volt észlelhetõ, vagy ismét visszatérve  azok fogyasztására ....a tünetek újból jelentkeztek."
Az Amerikai  Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ Hivatalnak (FDA) beküldött az ártalmas  hatást kiváltó étel adalékanyagokról készült jelentések 75%-át az  aszpartám mellékhatásairól szóló jelentések teszik ki. (forrás Mark D.  Gold). Ezekben többek között szerepel fejfájás, hányinger, hasi  fájdalmak, kiütések, fáradtság, alvás-zavar, látás-, hallás-zavar,  izgágaság, depresszió, mellkasi bántalmak (szív zavarok, légzési  nehézségek), memória-zavar...Jelentések vannak az elhízásra is, amit egy  agyi stimulációs folyamat vált ki, tehát az aszpartám, mint reklámozott  karcsúsítószer, nemhogy nem az, de pont az ellenkezõjére késztet.
Ennek  ellenére semmit sem tesznek ellene, sõt egyre keményebb kampány folyik  az aszpartám "semminemû veszély nem kimutatható"-ságáról. Túlságosan is  nagy érdekeltségekrõl, pozicióféltésrõl van itt szó, hiszen a Monsanto  mammutcégnek az aszpartám gyártása, becslések szerint, milliárdos  üzletet jelent. Az amerikai gyógyászatra és a politikára való  befolyásuk, - egyes bennfentes jelentések szerint -, rendkívüli mértékû  és akkor még nem is tettünk említést Monsanto másirányú befolyásáról,  mint például a genetikailag manipulált magok, géntermékek, vagy a saját  kísérletezésû permetezõ-szereik elterjesztésére. Ha valakit ez a téma  részletesebben is érdekelne, vagy kíváncsi még az állítólagos  megvesztegetésekre, tanulmányok meghamisítására, stb., akkor a bal  oldalon feltüntetett internetes oldalakon találhat további  információkat, magyarul is.
És a finomított cukor is?
Igen!  Annak minden fajtája, a fehér, a barna, a "nyers", a melasz. Számos  doktor egyenesen méregnek nevezi. Például dr. William C. Martin, aki  szerint a finomított cukor méreg a szervezet számára, mert megfosztották  az élet erejétõl, fehérjéitõl, enzimjeitõl, vitaminjaitól, ásványaitól  ami eredetileg a cukornádban, vagy a cukorrépában volt. Ami megmaradt az  "csupaszra finomított szénhidrát" azaz kalória. (Ezt ne keverjük össze a  növényi szénhidráttal, ami nem finomított.) De még annál is rosszabb  mert a testbe bekerülve elvonja a szervezetbõl a vitaminokat, ásványi  anyagokat az emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való  törekvésében.
A cukor az emésztés során erjesztõ hatású, amikoris  ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de fõleg az alkohol  nagyon erõs romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét  is roncsolja, kihatással van az idegrendszerre. A cukor-fogyasztás  savasító hatást vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevõ  ásványi anyagokat kell a szervezetnek elõszednie hogy kiigazítsa a pH  egyensúlyt. Például nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot.  Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó  kalciumot már a saját csontjaiból is elõszedni, ezzel csontritkulást  okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erõs  savassága váltott ki.
A túl sok cukor fogyasztása végül is minden  szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában  halmozódik fel és a máj megduzzad. Ha a máj elérte a növekedésének felsõ  határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe zsírsavak  formájában. Ezek a test minden kevésbé aktív helyein (has, ülep, csípõ,  combok stb) rakódnak le, majd az aktív szerveken (szív, vese). Az egész  testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik. A paraszimpatikus  idegrendszerre is kihatással van, és az azt szabályozó kisagyra is, amit  paralizál. Belezavar a vér-keringésbe és a limfatikus rendszerbe is. A  vörös vértestek minõsége romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is  megnõ, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége  leromlik, mikróbák terjedését idézve elõ. A B vitamin készlet is leapad,  mert a cukor-fogyasztás a B vitamint termelõ hasznos bél-baktériumok  pusztulását váltja ki. A hasnyálmirigyre is meglehetõsen károsan hat,  mert túldolgoztatja azt és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak.
Minden  túlzott cukor-fogyasztó népcsoport az átlagosnál rövidebb életû. Sajnos  egy intõ példa erre számos, csoport-kolóniákban élõ ausztráliai  bennszülöttek, akik a túlzott cukor-fogyasztásuk miatt az átlagéletkoruk  a 40-50 év között van. De még szörnyûbb az a közöny, ami ezt  körülveszi.
Dr. Norman W. Walker "Become Younger" (Válj  fiatalabbá) címû könyvében is ír a cukor-fogyasztás ártalmairól.  Szerinte a cukrot egy kategóriába kellene sorolni a drogokkal, mert  ugyanolyan degeneratív hatást váltanak ki, csak lassabban és delírium  érzete nélkül. "Pontosan azt mondhatjuk, hogy a cukor az egy drog a  szervezetben, és azok az emberek akik sokat fogyasztanak belõle, elõbb  vagy utóbb, ugyanazon a degeneratív hatásokon mennek keresztül mint amin  egy narkomániás megy keresztül."
Gondoljon erre amikor  legközelebb édességet szeretne vásárolni saját magának, gyermekeinek,  vagy ajándékba!
Akkor mit szabad enni?
Szerencsére a  természetes cukrok, amik gyümölcsökben, zöldségekben vagy a mézben  vannak, nem károsak, mert saját természetes környezetükben vannak. Ha  szüksége támad édességre, akkor fogyasszon szezonális gyümölcsöket,  édesítésre használható a hõhatás nélkül kivont méz.
Ha további  édességre vágyna, akkor fogyasszon datolyát, mazsolát, szárított fügét.
Csokoládé  helyett fogyasszon carob porból készített édesítetlen "csoki"-t, ami  szinte ugyanolyan ízû, színû és nem káros.
Ha mindenáron  édesítõszert kíván használni, akkor használjon természetes úton  elõállított stevia-t (magyarul sztívia). Ez a növény Paraguayból és  Brazíliából származik, leveleibõl készült csipetnyi örlemény egy  teáskanálnyi cukrot képes helyettesíteni. Cukorbetegek is  fogyaszthatják, sõt a dán Aarhus Egyetem több tanulmánya szerint a 2-es  típusú cukorbaj ellen is hatásos. Néhány ázsiai országban, ahol  egészségügyi okokból nem használnak aszpartámot, stevia helyettesíti  azt, például a diétás kólában is. Nestlé, Sunkist, Coca-Cola stb.  sztíviát használ ott helyileg aszpartám helyett. Az amerikai FDA meg  éppen ellenkezõleg rendelkezik, a sztíviát korlátozza és az aszpartámot  védelmezi, ezzel is kimutatva profitérdekeltségeit. Ön kinek hisz?  Valamelyik egészségügyi hivatal hazudik! További
sztívia-kiegészítés  magyarul egy külön oldalamon. (Kép, tájékoztató, hatásai, pro- és kontra  kampányok, tudományos forrásmunkák, kapcsolatok 13 nyelven stb.)
Vagy  használjon Xylitol-t (magyarosítva Xilit), ami szintén egy természetes  és teljesen biztonságos édesítõszer, nyírfakéregbõl készül, de számos  gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs  semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem  tekinthetõ szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5  hidroxil-csoportból áll. A xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az  édesítõszereket, de jótékony hatást fejt ki a fogakra és a fogínyre.  Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az inzulin-szintet és ezért  cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória is van benne  mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetõen jótékony  hatással bír az egészségre. Észak-Európában már régóta használják,  újabban Japánban és az USA-ban is nagyon terjed a használata. A finn  Fennobon Oy is forgalmazza kis- és nagytételben.
Jogi  pereskedések
Egyes magánszemélyek jogi pert indítottak  Monsanto/Benevia és más ételadalékanyag gyártó cégek ellen. Az elsõ  ilyen perkereseteket még 1998. márciusában indították be, mondani sem  kell, sikertelenül. Ugyancsak pereket helyeztek mások kilátásba egyes  személyek, vagy intézmények ellen, akik jelentõs hatáskörrel  rendelkeztek és engedélyezték ezen adalékanyagok ételekben, italokban  való forgalomba hozását. Azok az ételgyártó cégek is számíthatnak  perkeresetekre, akik szándékosan nem tüntetik fel az aszpartámot az  ételeik címkéin (például paradicsom-szószok, fogkrémek).
Az angol  Sunday Times 2000 február 27.-én egy cikkében azt írta hogy a Coca-Cola  és Pepsi Co. cégek a 80-as évek elején 30 oldalas riportban az  aszpartám-ot meglehetõsen veszélyesnek és potenciálisan toxikusnak  bélyegezték. De miután mégis engedélyezték azt, azóta tonnaszámra öntik a  diétás italaikba. "A Coca-Cola legutóbbi nyilatkozatában az áll, hogy  rövidesen elbocsátanak 6000 alkalmazottat, lehet hogy a cég egy  garmadányi ügyvédet bérel fel helyettük, mert lavinányi aszpartám-perre  számíthatnak." írta a Sunday Times.
             					Meghökkentő cikkek
  
Szója
"Mi egy nagyméretû,  szabadon hagyott és ellenõrizetlen csecsemõ kísérletet folytatunk."
Dr.  Daniel Sheehan, szója kutató tudós, Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ  Hivatal
A szójatermékek egészségkárosító hatásai
Ki mondja ki  errõl az utolsó szó(já)t?
A reklámkampány
A nagyüzemi  hústermelés és a tehéntej iránti egyre nagyobb méretû aggodalom a  legtöbb embert a szójatermékek felé fordította. A reklámja szerint a  szója egészséges húshelyettesítõ a nagy fehérje-, és kis kalóriatartalma  miatt, nincs benne káros zsiradék és könnyen emészthetõ. Egyes  állítások szerint rák-, szívbetegség megelõzõ és segít a csontritkulás  ellen. E cikk szerzõje, tudományos forrásokra utalva, megkérdõjelezi a  szója több ilyen, egészségesnek hitt tulajdonságait.
Nehéz lenne  még egy olyan gyorsan elterjesztett kultúrnövényt találni, mint a szója.  1999-es adatok szerint csupán az USA-ban 72 millió hektáron  termesztették, és a gazdák a nettó piaci ár 1 - 1,5 %-át kötelezõen be  kell fizetniük amit más forrásokkal is kiegészítve reklámkampányra  fordítanak. Becslések szerint így kb 100 millió US$-t költenek évente a  szója reklámozására, és akkor még nem is említettük az ipar nagyágyúit,  mint például Monsanto, Protein Technologies, Cargill Foods, SoyLife,  Central Soya stb. Vajon miért kell valamit is ennyire agyonreklámozni,  ha az tényleg olyan jó?
Toxinok
Szinte elképesztõen hangzik  ma, de alig néhány évtizede a szóját nem tartották emberi fogyasztásra  alkalmasnak a nagy toxintartalma miatt. Ilyenek például a benne levõ  természetes enzimgátlók, amik közül a legismertebb a fehérje emésztést  gátló anyagok (pl. a tripszin enzimet gátló toxin), vagy a  haemagglutinin nevû toxin, ami a vörös vérsejteket összetapasztja és  ezzel vérrög keltõ. Ezek a fent említett toxinok egyúttal növekedést  gátlóak is, amit állatkísérletekkel is igazoltak. Az enzimgátló anyagok  valójában nagyméretû és egymásba forduló fehérjék, amiket a közönséges  fõzés nem tud teljesen hatástalanítani, és komoly emésztési zavarokat  keltenek, megnehezítik más fehérjék emésztését és krónikus aminósav  hiányt váltanak ki. Nagy mennyiségû tripszin gátlót tartalmazó étkezés  állatokban a hasnyálmirigy teljes leterhelését okozta, megnagyobbítva és  betegségeknek kitéve azt, a rákot is beleértve, és nagyobb mennyiségû  zsírsavakat halmozott fel a májban. (számos forrás szerint, lásd  irodalom.text)
A szója tartalmaz még goitrogeneket, ami gátolja a  pajzsmirigyet. Továbbá a szója tartalmazza a legnagyobb mennyiségû  phytic-savat az étkezésre használt növények közül. A phytic-sav  jelentõsen meggátolja az alapvetõ ásványi anyagok felvételét, ilyen  például a kalcium, magnézium, mangán, réz, vas és legfõképpen a cink.
Az  az állítás hogy a szója jó a csontritkulás ellen teljesen érthetetlen,  hiszen meggátolja a kalcium felvételét és D vitamin hiányt kelt.
(A  csontritkulás elleni lépésekrõl már írtam a tej káros hatásairól szóló  cikkemben.)
A kínaiak csak úgy tudták a szóját bevonni a  táplálkozásukba, hogy erjesztették. Ezzel lecsökkentették a toxinok  jelenlétét, de teljesen nem tudták kiküszöbölni. A szóját éppen ezért  csak kiegészítõ ételként használták és így terjedt el Koreába, Japánba,  Indonéziába. Egy 1998-as japán felmérés szerint, (C. Nagata), egy  átlagjapán napi 7 - 8 gr szóját fogyasztott (kevesebb mint 2  teáskanálnyit). Tehát csak mint kiegészítõ különlegességként és nem mint  húspótló fõételként fogyasztották, mint ahogy ránk sulykolják.
Érvek  és ellenérvek
Egyes érvek szerint Japánban a kevés mellrák, méhrák,  prosztatarák a szójafogyasztásnak köszönhetõ. Ez a kijelentés így  meglehetõsen félrevezetõ, hiszen egyrészt nem tesz említést a lényeges  nyugati - japán étkezési különbségek között, másréészt nem veszi  figyelembe a fenti adatokat. Ugyanakkor miért van az hogy Japánban (és  Ázsiában is általában) sokkal gyakoribb a nyelõcsõrák, gyomorrák,  hasnyálmirigy-rák, májrák, pajzsmirigyrák? (Forrás: A. Harras, illetve  C. Searle) Pont ezek azok a szervek, amiket a szója a legjobban leterhel  az állatkísérletek szerint.
SPI, TVP gyártás - ez mindennek  mondható, csak étvágygerjesztõnek nem
Az SPI (soy protein isolate) és  a TVP (textured vegetable protein) kulcsszerepet töltenek be a hús- és  tej-helyettesítõként, legfõképpen a bébi és vegetáriánus ételekben. Ezek  elõállítása nem egy egyszerû folyamat, ipari gyárakban lehet csak  elõállítani.
A szójababot vizbe áztatják, amibe lúgos oldatot öntenek  hogy azzal eltávolítsák a rostokat. Majd leüllepítik és külön  választják egy savas mosással, amit egy újabb lúgos oldattal  semlegesítenek. A savas mosás alumínium tartályokban történik, ami nagy  mennyiségû és nem kívánatos aluminiumot hoz be a végtermékbe. Az így  kapott terméket magas hõmérsékleten szárítják, ez a "szóró-szárítás". A  TVP-hez még egy újabb magas hõmérsékletû és nagy nyomású folyamatnak  vetik alá az SPI-t. Ez a folyamat ugyan lecsökkenti a toxinok nagy  részét, de teljesen nem tünteti el azokat. Sajnos más, nem kívánatos  kémiai maradék anyagok is bekerülnek a végtermékekbe. Emellett a magas  hõmérséklet egy újabb mellékhatást okoz: teljesen átalakítja a fehérjék  összetételét és ezzel nagymértékben használhatatlanná alakítja azokat,  ahogy azt G. M. Wallace egy tanulmányban kimutatta. Ezért kell még lysin  tápadalékot is adni állatoknak, amiket ilyen szójatermékekkel etetnek.
Joseph  J. Rackis egy FDA-nak beadott tanulmányban figyelmeztet az egyértelmûen  toxikus nitritek keletkezésére a szóró-szárítás folyamatában, valamint  egy újabb toxin, az ún. lysinoalanine, formálódására a lúgos áztatásnál.  Mivel a végtermék meglehetõsen íztelen, nagymennyiségû ízesítõanyagot  is adnak hozzá, többek között MSG-t, aminek a káros hatásáról az  édesítõszerek c. cikkben már írtam.
Isoflavonok, egészségesek-e  vagy károsak?
Az isoflavonok egy ösztrogén-szerû anyagi szerkezetek,  amik nagy mennyiségben vannak jelen a szójában. Ilyenek például a  genistein, diadzen. Számos kutatás foglalkozik velük. A legmegdöbbentõbb  az, hogy az eredmények meglehetõsen különböznek aszerint hogy ki  finanszírozta a kutatást. A Protein Technology International nevû  nagyvállalat egy beadványban kérte az Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ  Hivatalt (FDA), hogy az nyilvánítsa ki az isoflavonok koleszterin  csökkentõ hatását. S. Fallon és M. Enig szerint az FDA átszerkesztette  az eredeti kérvényt, kitörölve onnan mindennemû utalást az esetleges  káros mellékhatásokra, és felgyorsított módon engedélyezte a szója  protein származékok engedélyezését, a hivatal saját szabályait is  megszegve. Számos állami kutatóközpontban dolgozó tudós tiltakozott: dr.  Daniel M. Sheehan, dr. Daniel R. Doerge, dr. Ronald M. Krauss, Sir John  Scott, valamint számos táplálkozási szakértõ is: Mary G. Enig, Sally  Fallon, Richard és Valerie James stb, de az FDA azóta is minden további  tanulmányt elutasít.
Az eredeti Protein Technology International  (PTI) által benyújtott beadvány riportjában az áll hogy csak a 250 mg/dl  fölötti koleszterin szintû egyéneknél észleltek 7 - 20 %-os csökkenést,  míg a többieknél a csökkenés mértéke "nem számottevõ" volt, azaz egy  átlagembernél nincs változás. Ezt az FDA már nem reklámozza. S. Fallon  és M. Enig szerint a legmegdöbbentõbb az, hogy teljesen figyelmen kívül  hagyták, vagy eltussolták a káros mellékhatásokat, és a nagyobb  elhalálozási arányt a szójatermékeket fogyasztó vizsgálati csoportnál. A  tanulmányok közül az egyértelmûen ellenvéleményt kimutatóakat  figyelembe sem vették.
N.L. Petrakis tanulmánya szerint SPI-t a  mellrák elkerülése miatt fogyasztó nõknél, nagyobb mértékû volt az  epithelial hyperplasia jelentkezése, ami a rosszindulatú daganat  elõjele. Majd C. Dees és mások kimutatták, hogy az étkezési genistein  serkentõleg hat a mellsejtek ciklusaira és éppen ezért nem tanácsos  szóját fogyasztani mellrák megelõzése érdekében.
Dr. Claude  Hughes tanulmánya szerint a genistein-nel táplált anya-patkányok  újszülöttjei kisebb súlyúak voltak és hamarabb lettek ivarérettek. E  tanulmány szerint az embereknél is ugyanez várható, kiszámíthatatlan  neuroviselkedési zavarokkal, immunrendszeri elváltozásokkal és  felborított szexhormon szintekkel. A kisfiúknál R. K. Ross szerint a  szójafogyasztás kisebb heréket eredményezhet, valamint nehezebb tanulási  és vizuális összpontosítást is okozhat. Marcia E. Herman-Giddens  szerint kislányoknál korai pubertás, megzavart és fájdalmasabb  menstruációs ciklusok, sõt terméketlenséget is okozhat. Mind fiúknál,  mind lányoknál érzelmi és viselkedési zavarok, immunrendszeri zavarok,  ingerlékenyebb belek, agyalapi mirigy zavarok, pajzsmirigy zavarok  jelentkezhetnek, pontosan ugyanolyan zavarok, mint amiket J. és V. James  észlelt szójával táplált fiatal papagájoknál és arra késztette õket,  hogy felkérjék dr. Mike Fitzpatrick-ot, egy híres toxikológust, hogy  vizsgálja ki alaposabban a szója mellékhatásait. Dr. Fitzpatrick arra a  megállapításra jutott, hogy a szójafogyasztás madaraknál összefüggésbe  hozható számos elváltozással, beleértve terméketlenséget, megnövekedett  rák esélyt, korai fehérvérûséget, legyengült immunrendszert és  viselkedési zavarokat.
PTI vállalat 25 gramm SPI-t javasolt, mint  minimális mennyiséget, hogy koleszterin csökkentõ hatását kimutathatóvá  lehessen tenni. Ez a mennyiség kb 50 - 70 mg isoflavonokat tartalmaz.  A. Cassidy kimutatta, hogy már 45 mg is elég volt változás kornál  fiatalabb nõknél hogy jelentõs biológiai hatásokat váltson ki, beleértve  olyan hormonok lecsökkentését is amik az egészséges pajzsmirigy  mûködéshez szükségesek.
A PTI vállalat által javasolt 100 gramm  SPI-ben már egyértelmûen toxikus mennyiségû isoflavon van. A svájci  egészségügy becslése szerint 100 gramm szója protein ösztrogén  szempontból egyenértékû egy antibébi tablettával. Dr. Fitzpatrick  kimutatása szerint egy kizárólag szójával táplált csecsemõ testsúlyára  számítva kb 5 antibébi tablettával egyenértékû ösztrogén mennyiséget kap  naponta!
BJU International 2000 januárjában beszámolt arról hogy  terhes anyák szóját fogyasztva, fiúgyermeket szülve, ötször nagyobb  eséllyel jelentkezett hypospadias, egy nemi születési rendellenesség.  Lányoknál a problémák késõbb várhatóak, terméketlenség, hormonális  zavarok, netalán rák formájában ugyanezen tanulmány szerint.
Savas  kémhatás
A szója és termékei rendkívül savas kémhatásúak az emésztés  során. Dr. Norman W. Walker szerint csupán ez elegendõ indok arra, hogy  kerüljük a fogyasztását. A szójatej teljesen más összetételû mint az  anyatej. Sokkal kisebb az organikus víztartalma, 22-szer több fehérjét  tartalmaz, ráadásul alig emészthetõ formában, 5,5-ször több szénhidrátot  tartalmaz, 1.75-ször több foszfort és 4-szer több kénszármazékokat  tartalmaz, ami egyértelmûen savasító. Ugyanakkor 35-ször kevesebb klorin  van benne, emiatt az anyatej tisztító hatását nélkülözi.
És  ekkor jön egy újabb szereplõ
Mint a korábbi cikkeimnél is (tej,  édesítõszerek), egy újabb szereplõ lépett be: Monsanto. Ha mindez még  nem lenne elég rossz, akkor Monsanto génmanipulációi még inkább  veszélyesebbé és kiszámíthatatlanabbá teszik a szóját és minden más  génmódosított növényt.
A veszélyek háromfélék lehetnek: allergiák,  toxinok és lecsökkent tápérték. Genetikai változtatások új fehérjéket,  géneket hoznak az ételbe, amik közvetlenül, vagy közvetetten  veszélyeztethetik az egészséget. Transzgenetikai változások  létrehozhatnak beláthatatlan DNS mutációkat, azáltal hogy módosul az  eredeti genetikai információ. Ezek a mutációk elõre nem kiszámíthatóak,  sõt meglehetõsen véletlenszerûek, a genetikeilag leggyengébb láncszemre  hatnak. A magyar származású dr. Pusztai Árpád az állásával fizetett a  nyíltságáért, mert aggodalmát merte nyilvánosan kifejezésre juttatni a  génmódosított burgonya patkányokon kimutatott egészségkárosító  hatásairól. (További információ a linkekkel balra fent.)
Hadd  fejezzem be ezt a cikket dr. Pusztai Árpád gondolataival:
"...a  tudás hatalom. Azt nem lehet elnyomni, az mindig elõbújik valahogyan. Az  erkölcs nélküli hatalom a diktatúrával azonos. Tudás csak etikával  együtt eredményezi a jó hatalmát. Ez a tudósoknak ajánlható breviárium."
           					Meghökkentő cikkek
  
Immunrendszer
"Nincs olyan rákkeltõ  organizmus, vírus, baktérium, gombásodás, élesztõ, féreg vagy bármi más,  aminek esélye lenne a fennmaradásra egy egészségesen mûködõ  szervezetben."
Bevezetõ
A tervem az volt, hogy ez az oldal legyen a  "legmeghökkentõbb" az összes eddigi cikkeim közül. Összefoglaltam az  összes általam ismert, az immunrendszert valamennyire is erõsítõ  módszert. Ezek száma már meghaladja a hetvenet. Olyanra vállalkoztam,  ami egyedülálló, még a világnyelvek bármelyikén is ritkaságszámba megy,  nemhogy magyarul.
Ez az oldal csak amolyan katalógus-szerû  összegzés. Elkészült néhány részletes kiegészítõ információ is magyarul,  ezek újabb oldalakon vannak, amiket innen lehet elérni. (Jobb oldalon  alul.)
Sok gyógyítás = GyógyítáSOKK
Ez a portál nagyon sok  kedélyt fel tud korbácsolni, de nem ez a vezérlõ célom. Ellenkezõleg,  azt szeretném, hogy széleskörû információval lássam el az ide  látogatókat, hogy õk maguk döntsék el mit akarnak ezzel a tudással  tenni. Nem az a célom hogy saját véleményemet erõltessem, hanem az hogy  mások tapasztalatait megosszam.
Vajon a legtöbb ember miért hiszi  hogy csakis az a módszer vezethet eredményre amit õ ismer, legyen az  alternatív vagy tudományos? Ez a beszûkített gondolkodás jobban  elterjedt mint bármilyen más igazi betegség. Ez pedig senkin nem segít.  Minden ember rendelkezik saját bölcsességgel és tudással amivel ki tudja  választani saját maga számára a legjobb utat. Ezt nem lehet  megkérdõjelezni, sem pedig meggátolni. Fogjunk össze és tanítsuk  egymást, segítsünk egymáson közösen, és legfõképpen tiszteljük egymás  gondolatait és választásait! A gyógyászatban a diktatúrának nincs helye.  A legelsõ kérdés amit fel kell tenni önmagunknak hogy vajon milyen  emberiességi célok vezérelnek? Van-e szeretet és megértés mások iránt?
Ez  és ne a profitszerzés legyen minden cselekedet mozgatórugója.
   Az immunrendszer szerepe
Az immunrendszer több funkciót is betölt:  elpusztítja az ártalmasnak ítélt élõ organizmusokat, semlegesíteni képes  bizonyos mérgezõ anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az  újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekezõ anyagokat  halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött  antigének ellen. (Antigén = baktérium, vírus, káros idegen anyag, meg  nem emésztett fehérje, stb.) Kétféle védekezõ mechanizmusra képes: vagy  általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen.  Az életünk során különféle fertõzésekkel találkozva immunis védelmet  alakít ki ellenük külön-külön.
  Csecsemõknél amíg az  immunrendszer még javában formálódik, az immun-védelmet az anyatejben  levõ anyagok szolgáltatják. Kisbabáknál míg az emésztõ rendszer még  fejlõdik, az ilyen ételek mint müzli, pasztörözött tehéntej, tojás stb. a  babáknál fehérvérûség, cukorbetegség és maradandó allergia okozója  lehet, akiknél késõbb az élet során, ha a rossz emésztés ismét bejuttat  megemésztetlen ugyanilyen étel anyagokat a véráramba, akkor ahelyett  hogy a védekezõ enzimek és fehérvérsejtek felfalnák ezeket,  akadálytalanul keringenek allergiás reakciókat váltva ki. (Kérem olvassa  el a tehéntej káros hatásairól szóló oldalamat is.)
  Gyengítõ  negatív tényezõk
Ezekkel szinte mindenki tisztában van, ennek  ellenére alig van valaki aki tesz ellenük valamit is. Az immunrendszer  képessége függ az általános egészség és fizikai fitness mértékétõl, az  egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektõl,     
    
      
      
      
      
      
        Weblap látogatottság számláló:
        Mai: 16
        Tegnapi: 133
        Heti: 302
        Havi: 2 251
        Össz.: 469 175
        
Látogatottság növelés
       
      
     
    
    
      
      Oldal: Meghökkentő cikkek
Köszönöm , hogy itt járt és máskor is szívesen vissza várom !!! - © 2008 - 2025 - solyom.hupont.hu
      
A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...
      ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat